Home Monografii Erori contabile – TVA la incasare

0 360
Monografii Contabile

O societate are un furnizor care a fost inregistrat in baza de date ANAF ca aplicand sisetemul de TVA la incasare de la 01 ianuarie. In consecinta, societatea a inregistrat facturile cu TVA neexigibila. Societatea nu aplica acest sistem. Recent, furnizorul a informat societatea ca a fost o greseala in baza de date a ANAF. In prezent, furnizorul apare inca in baza de date ANAF ca aplicand sistemul. Cum trebuie sa se procedeze cu facturi in asteptare emise de acest furnizor?

Avand in vedere ca furnizorul este mentionat in baza de date a ANAF ca aplicand sistemul TVA la incasare, consideram ca pana la comunicarea oficala a scoaterii din acest sistem, societatea nu poate trata facturile ca fiind supuse sistemul normal de TVA.


 

Prin urmare, in functie de notificarea pe care a depus-o furnizorul, dar mai ales in functie de raspunsul pe care il va primi de la ANAF si pe care (daca la data primirii raspunsului societatea mai are facturi neachitate fata de furnizor) este bine sa il solicite si in copie pentru societate, se poate proceda astfel:
-    daca raspunsul comunica iesirea din sistem incepand cu o anumita data (de exemplu cu 1 aprilie) pentru toate facturile emise anterior acestei date se aplica sistemul de TVA la incasare, deci societatea pastreaza TVA aferenta facturilor primite in contul 4428 TVA neexigibila pana la efectuarea platii, cand devine TVA deductibila, iar pentru facturile emise ulterior acestei date nu se va mai aplica TVA la incasare, ci se va inregistra direct pe contul 4426 TVA deductibila.

-    daca raspunsul confirma o eroare de inregistrare in baza de date din vina ANAF,  cu dreptul societatii respective de a nu aplica TVA la incasare de la 1 ianuarie 2013 de exemplu, atunci pentru facturile existente in sold societatea poate inregistra: 4426 = 4428 si poate deduce TVA aferenta, incepand cu luna comunicata prin raspunsul ANAF.

Pana la primirea unui raspuns oficial de la ANAF, consideram ca societatea nu poate deduce TVA aferenta facturilor primite, deoarece nu cunoaste exact imprejurarile care au condus la inregistrarea in baza de date si care va fi raspunsul ANAF.

Citeste si:

SIMILAR ARTICLES

Monografii Contabile

0 270

NO COMMENTS

Leave a Reply